VPIS V 1. RAZRED

Dobrodošli na naši spletni strani in na Osnovni šoli Jelšane!

Osnovna šola Jelšane ima dolgo tradicijo in bogato šolsko preteklost, ki sega 160 let v zgodovino. Kot obmejna šola ima poseben lokalni in državni pomen. 10. junija 2010 smo na svečani prireditvi s častnimi gosti praznovali slavnostno otvoritev novozgrajenih šolskih prostorov s telovadnico.
Sedaj delujemo v sodobno opremljeni šoli, s prostori za 100 učencev in z enoto vrtca.

Na Osnovni šoli Jelšane z odgovornim, strokovnim in poštenim vzgojno- izobraževalnim delom nadaljujemo poslanstvo naših predhodnikov.
Šolski okoliš je opredeljen v Odloku o ustanovitvi javnih zavodov Občine Ilirska Bistrica. V naš šolski okoliš spadajo vasi Dolenje, Fabci, Jelšane, Nova vas, Novokračine, Sušak in Veliko Brdo.

V mesecu februarju poteka vpis otrok, ki bodo v tem koledarskem letu dopolnili šest let in se vpisali v 1. razred osnovne šole ( 44. člen Zakona o osnovni šoli). O datumu vpisa boste obveščeni po pošti.

 

OTROK ODHAJA V ŠOLO

Učite otroka poslušati
Navajajte ga na poslušanje tako, da mu pripovedujete o vsem mogočem, vmes pa mu pustite tudi dovolj časa za njegov odziv.

Koncentracija
To sposobnost (v tem obdobju približno 10 minut) mu pomagate razvijati tako, da mu ponudite aktivnosti, ki imajo začetek, sredino in konec. Primeri: sestavljanke, pobarvanke, gradnja iz kock. Te aktivnosti naj ne bodo prelahke, niti pretežke.

Navajajte ga na delovne obveznosti
Določite otroku delo, ki ga zmore, in mu dovolite, da ga opravi sam po svojih močeh. Preko igre naj se navaja na povezavo igre in šolskega dela.

Navajajte ga na urejenost
Obleke, copati in ostali pripomočki se v šoli hitro izgubijo, zato opremite njegove stvari z njegovim imenom in ga navajajte, naj skrbi za svoje stvari. Otrok naj tudi doma obesi svojo obleko in pospravi čevlje.

Navajajte ga na samostojnost
Samostojnost pri oblačenju – da se zna pred in po telovadbi sam preobleči, da zna zapeti gumbe. Če tega še ne obvlada, mu izberite oblačila, s katerimi ne bo imel težav.
Samostojnost pri obuvanju – da zna sam obuti čevlje in zavezati vezalke (čevlji na ježka)
Samostojnost pri uporabi stranišča – pravočasno pove, da mora na stranišče, potegne vodo, si umije roke, pomembno je, da si zna sam obrisati ritko.
Samostojnost pri malici – umije si roke, sedi na svojem mestu, dokler ne poje, pospravi odpadke.

Spodbujajte njegovo samozavest
Naši cilji, ki so lahko visoki in dobronamerni, morajo biti tudi otrokovi cilji. Spoštujmo otrokov trud, čeprav izidi ne bodo vedno takšni, kot smo prilčakovali.

Naučite ga osnov bontona
Otrok naj zna pozdraviti, zna prositi sošolca, če si želi nekaj izposoditi, se zahvaliti …
Najboljši učitelj je zgled (to delajte tudi sami).

Meje so potrebne
Pravice posameznika so omejene s pravicami drugih. Pomembno je, kako otrok sodeluje z drugimi. Pomagajmo otroku, da bo ločil pogum od nasilja. Pomembno je, da se zna otrok igrati brez agresivnosti (da posoja igrače, da počaka na vrsto) in da spore rešuje s pogajanji in ne s silo. Tak otrok bo zlahka našel prijatelje.

Bodite radovedni
Pojdite na izlet, zbirajte školjke, kamne … Nove aktivnosti naj odkriva z radovednostjo, pustite mu čim bolj proste roke, priskrbite mu lahko tudi določene pripomočke (povečevalno steklo, lončke ua shranjevanje ). Zadovoljite njegove potrebe po znanju.. če otrok izraža željo po poznavanju črk, mu prisluhnite.

Uživajte z njim ob knjigah in se zabavajte s števili
Redno mu berite. Prosite ga, naj vam zgodbico obnovi. Učite ga, kako naj gleda knjigo, kako naj z njo ravna. Pozoren naj bo tudi na ilustracije. Pojte mu pesmice, ki vsebujejo števila. Razvršča naj igrače, prešteva stopnice, šteje kovance, spoznava uro …

Spodbujajte njegovo ustvarjalnost
V prvem razredu je precej zabavnega, vendar usmerjenega umetniškega izražanja. Otroka lahko na tovrstno ustvarjalnost pripravite že doma tako, da ima svoje barvice, svinčnike, lepilo, škarje … Poskusi naj kipariti z glino ali plastelinom, graditi domišljijski svet iz kock in uprizarjati igre z lutkami.

Družba vrstnikov
Vse to ne pomeni, da se morate neprestano ukvarjati z otrokom, saj potrebuje tudi družbo vrstnikov. Otrok, ki nima izkušenj pri druženju z vrstniki, bo lahko imel težave pri vključevanju v skupino.

Prvošolec je še vedno in predvsem otrok
Ne pričakujte prevelike samostojnosti, s primernim vedenjem bo prišla tudi ta.
Otrok predvsem potrebuje vaše varstvo, ljubezen in igro. Vesel bo, če ga boste poslušali in se zanimali za njegovo delo.

(Skupno 527 obiskov, današnjih obiskov 1)